Alexa
শনিবার, ২২ জানুয়ারি ২০২২

সেকশন

epaper
 

প্রাথমিক শিক্ষক

নিয়োগ পরীক্ষার প্রস্তুতি

আপডেট : ০৩ ডিসেম্বর ২০২১, ১৩:০৮

নিয়োগ পরীক্ষার প্রস্তুতি English

1. Find out the right one.

a) Missionery b) missionary d) Misionry c) Misionary

2. If I had a cow, I — the land.

a) can cultivate b) will cultivate c) would cultivate d) would have cultivated

3. The boy is popular — all

a) with b) by c) at d) in

4. We travelled to Dhaka —

a) on foot b) by foot c) by walking

d) On our feet

5. He is — M.A in English.

a) a b) an c) the d) No article

6. Remark out the proper spelling?

a) Sycology b) Sychology c) Psychology d) Psycology

7. What is the correct translation of ‘অতি লোভে তাঁতি নষ্ট’

a) No risk, no gain b) As you sow, so shall you reap

c) Grasp all loss all d) Look before you leap

8. Good will is a/an —

a) noun b) pronoun c) verb d) Adjective

9. What is the plural from of ‘it’?

a) its b) it’s c) they d) those

10. Have you ever — to Chittagong?

a) went b) been c) gone d) go

11. Which one is correct?

a) Iron is more harder than any other metal. b) Iron is harder from any other metal.

c) Iron is more harder of all other metal. d) Iron is harder than any other metal.

12. He spoke as though he — all.

a) knows b) had know c) knew d) had known

13. ‘Never waste time’ — The passive structure of this sentence is —.

a) Let not time be ever wasted.

b) Let not time be wasted.

c) Let time never wasted. d) Let not time never wasted.

14. Who wrote the book ‘Paradise Lost’?

a) John Keats b) John Milton c) P.B. Shelley

d) William Blake

15. ACT: STAGE

a) Play: Concert b) Lecture: Program c) Swim: Pool

d) Watch: solitude

16. The surname in a person’s biodata refers to his/her —

a) nickname b) first name c) family name

d) middle name

17. Mythology is the study of various beliefs about —

a) Gods and goddess b) monsters and fairies c) kings and queens d) adventures and voyages

18. I have worked here since I — college.

a) left b) leave c) have left d) will leave

19. We shall discuss — the problem.

a) about b) an c) upon d) no need preposition

20. ‘All spoke in his favour’ — Here the word ‘all’ is a/an

a) noun b) pronoun c) adverb d) adjective

Answer: 1. b 2. c 3. a 4. a 5. b 6. c 7. c 8. a 9. c 10. b 11. d 12. d 13. a 14. b 15. c 16. c 17.a 18. a 19. d 20. b.

মন্তব্য

আপনার পরিচয় গোপন রাখতে
আমি নীতিমালা মেনে মন্তব্য করছি।
Show
 
    সব মন্তব্য

    ইহাতে মন্তব্য প্রদান বন্ধ রয়েছে

    এলাকার খবর

     
     

    কল্যাণকামিতা ও মানবতার ধর্ম

    ঝুঁকিপূর্ণ ভবন ধসের শঙ্কা

    খেজুর রসের স্বাদ ভুলতে বসেছে নতুন প্রজন্ম

    পরিত্যক্ত ছাত্রাবাস এখন মাদকসেবীদের আখড়া

    দুই বছর ধরে অকেজো আলট্রাসনোগ্রাম মেশিন

    কর্মসৃজন প্রকল্পে শ্রমিক নিয়োগে অনিয়ম

    শিক্ষককে মারধর করে অব্যাহতিপত্রে সাক্ষর নেওয়ার অভিযোগ

    চবির হলে জ্বর-সর্দির প্রকোপ, করোনা পরীক্ষায় অনীহা

    জাজিরায় মোটরসাইকেলের ধাক্কায় বৃদ্ধা নিহত

    ইউক্রেনে ‘মারণাস্ত্র সহায়তা’ পাঠালো যুক্তরাষ্ট্র 

    সালিসি বৈঠক শেষেই সংঘর্ষ, নিহত ১ 

    অবৈধভাবে মাটি কাটায় ৭ জনকে কারাদণ্ড